домакин м

host

noun


Български-английски малък речник. 2014.

Look at other dictionaries:

 • домакин — същ. стопанин, хазаин, домовладика, господар същ. къщовник, въртокъщник …   Български синонимен речник

 • Лукаш, Константин — Константин Людвиг Лукаш (16 сентября 1890, Пловдив  15 марта 1945, София)  болгарский военачальник, генерал лейтенант (1940). Содержание 1 Образование 2 Военная служба …   Википедия

 • Константин Лукаш — Константин Людвиг Лукаш (16 сентября 1890, Пловдив  15 марта 1945, София)  болгарский военачальник, генерал лейтенант (1940). Содержание 1 Образование 2 Военная служба 3 Звания …   Википедия

 • Лукаш Константин — Константин Людвиг Лукаш (16 сентября 1890, Пловдив  15 марта 1945, София)  болгарский военачальник, генерал лейтенант (1940). Содержание 1 Образование 2 Военная служба 3 Звания …   Википедия

 • Алкиној — мит во старогрчката митологија крал на Феачаните, татко на Наузика, гостољубив домаќин на Одисеј што најпосле и го испратил за Итака по многубројните претходни лутања …   Macedonian dictionary

 • газда — (унг. gazda) 1. господар 2. домаќин, сопственик 3. богат човек …   Macedonian dictionary

 • доминус — (лат. dominus) 1. во римското право: татко на семејство, домаќин 2. во феудализмот: владетел, благородник 3. во католичката религија: Исус, Бог …   Macedonian dictionary

 • ендопаразит — (грч. endon, parasiteo) зоол. животно што живее и се храни во внатрешните органи на животното домаќин …   Macedonian dictionary

 • монофаг — (грч. monos, phagein јаде) 1. зоол. животно што е ориентирано само на еден вид (растителна или животинска) храна 2. бот. паразитско растение што живее само на еден вид домаќин …   Macedonian dictionary

 • патер — (лат. pater) 1. татко, родител патер фамилијас (лат. pater familias) домаќин, татко на семејството (под чија власт, според римското право, биле децата и робовите) 2. наслов на некои католички свештеници, особено на калуѓери …   Macedonian dictionary

 • сахиб — (тур. sahib) 1. господин, господар сопственик, поседник 2. домаќин 3. покровител, заштитник 4. во Индија: Европеец воопшто …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.